Високомерието и ниската себеоценка – производни на горделивостта

Може да Ви звучи странно, но високомерието (усещането за превъзходство и собствена значимост) и ниската себеоценка произхождат от едно и също чувство – горделивостта – един от смъртните грехове в християнската религия.

Защо това е така?

Горделивостта е чувството за вътрешно превъзходство над другите или, обратното, за подценяване на самия себе си. Това произтича от неразбирането на своето истинско място във Вселената, на целта и смисъла на живота, както и на своето предназначение в него.

Горделивост
Снимка:https://clipartxtras.com/

Преувеличената самооценка и високомерното отношение към заобикалящия ни свят пораждат агресия, която е насочена навън – към Вселената, природата, другите хора и т.н., която впоследствие се обръща срещу своя източник. Такива хора са манипулативни, имат чувство за собствено превъзходство и се самоутвърждават за сметка на другите. Те имат постоянен стремеж да доказват пред другите своята важност, очаквайки одобрение. Способни са на осъждане, критика, осмиване, стремеж към унижение на другите и презрително отношение към тях. Предявяват претенции към околните и към света изобщо.

Крайната степен на превъзходството е илюзията, че са способни да контролират света и хората, желанието да ги подчинят чрез насилие и да наложат своята воля над тях, която приемат за най-правилна. Тази форма на горедливостта е много опасна и води то тежки заболявания, тъй като човек отрича съществуващия свят, иска да го промени и да наложи своите разбирания за неговото устройство.

Себеоценка
Снимка: http://www.lifeartsmedia.com/

Ниската себеоценка, принизяването на самия себе си също поражда агресия. Подценяването на собствените качества представлява превъзходство с обратен знак. Това води до множество негативни последици:

 • неувереност
 • трудности с общуването
 • проблеми със самореализацията
 • податливост на внушения, външни въздействия и манипулации
 • страх от изразяване и заявяване на себе си, своите идеи и възгледи пред другите и света
 • страх от отстояване на себе си и своите потребности, нужди, желания
 • трудност и неувереност при вземане на решения

Също така за хората с ниска себеоценка е характерно следното:

 • не са склонни да рискуват, предпочитат сигурността, оставайки в зоната си на комфорт
 • страхуват се от предизвикателствата, като така може да пропуснат нови и по-добри възможности в живота си
 • често сравняват себе си с другите. Това може да води началото си от възпитанието и от родителите, които волно или неволно са сравнявали детето си с негови връстници и приятели.
 • поставят винаги другите преди себе си
 • самообвиняват се
 • постоянно търсят одобрението на другите.

Борбата със собствените комплекси не само че не решава проблема, но и го задълбочава и причинява още по-неприятни последици. Обикновено, искайки да скрие своите недостатъци, човек прави така, че те изпъкват още повече. Ако се фокусирате върху това, което смятате за недостатък в себе си, вие го усилвате, излъчвате и хората биха го забелязали. Вместо това насочете вниманието си върху Вашите силни качества и страни. Научете се да обичате и приемате всичко в себе си. По този начин променяте информацията и енергията, които излъчвате и другите хора също ще Ви харесват и дори няма да забележат недостатъците, които си мислите, че имате.

Ако това Ви е трудно и не можете да приемете някои свои страни, вземете решение да ги трансформирате. Всеки може да развие положителни качества в себе си и да промени своето поведение, което някога е възприел по свое желание или под въздействието на други хора. Както сте се научили да се държите и реагирате по определен начин, така можете да се научите да се проявявате по друг, по-ефективен и позитивен начин. Всичко зависи от това дали наистина го искате и колко силно е желанието Ви за промяна.

Как да трансформирате горделивостта и нейните производни?

На първо място трябва да се научите да поемате отговорност за живота си и всичко, което се случва в него, защото Вие сами го създавате. Тогава ще спрете да обвинявате външните обстоятелства и хора, както и самите себе си за случващото се. Ще отпадне и навика да влизате в ролята на жертва.

Необходимо е също така да промените вътрешната представа за себе си. Ако вярвате, че не заслужавате, не можете, не сте достатъчно добри и способни и т.н., Вие ще се разкривате пред света точно като такива. Другите хора също ще Ви възприемат по начина, който мислите за себе си. Изградете своя съвършен образ в съзнанието си, вижте се успешни, уверени, щастливи – такива, каквито наистина искате да бъдете, задържайте колкото се може повече този образ в себепредставата, докато той се настани трайно в подсъзнанието Ви и започне да се реализира чрез Вашите външни действия, успехи и поведение.

Открийте мястото си във Вселената, изследвайте се, почувствайте своята уникалност и ценност. Отговорете си на въпроса с какво можете да допринесете нашия свят да се превърне в по-добро място за живеене.

Освен правилно отношение към себе си, трябва да развиете и такова към другите хора. Научете се да ги приемате с техните недостатъци, но не забравяйте, че всеки човек е уникален и има на какво да Ви научи. Фокусирайте се върху доброто в човека, виждайте само положителните му качества. Така ще ги усилите и в общуването с Вас той ще се проявява по най-добрия начин, на който е способен.

Приемайте всичко случващо Ви се без претенции, гняв и обида. Бъдете благодарни не само за добрите събития, но и за тези, които Ви се струват лоши. Търсете винаги положителното и урока, който Ви поднася ситуацията.

И не забравяйте, че във всеки от нас има частица от Бога. Горделивият човек поставя себе си над Вселената, над Бога, над другите и всички в този свят, като така отрича всичко съществуващо, защото то не се вписва в неговия ограничен и агресивен свят. Той има претенции, осъжда, унижава.

Ниската себеоценка също е толкова опасна, тъй като тогава човек отново отрича и не приема Бога в себе си, принизявайки се. Когато човек се критикува за нещо, той осъжда Бога. Затова трябва да променим отношението към себе си, да се научим да се обичаме и приемаме. Това ще доведе до промяна на отношението ни към заобикалящия ни свят, а също и на света към нас.

За да е здрав и успешен и да има хармонични отношения с другите, човек трябва да развие правилна позитивна себепредстава и отношение към света. Ако имате затруднения в създаването на положителна себеоценка, запишете своя час за консултация, като използвате формата за контакт или се свържете с мен на телефон 0889 661 602.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *