Защитни сили на организма – съзнанието и имунната система

Имунна система
Снимка: http://medifitbiologicals.com

Когато чуем защитни сили на организма, първото нещо, за което се сещаме, е имунната система. И това е вярно – тя разпознава, унищожава и изкарва навън генетично чуждата материя. Носители на чужда генетична информация са белтъците, вирусите, бактериите, гъбички, най-простите микрооорганизми, чуждите клетки и видоизменените клетки на самия организъм. Всичко това е чуждо за организма и при попадането вътре в него предизвиква имунна реакция.

Главните “разпознавачи” и “унищожители” на чуждия генетичен материал са лимфоцитите, които се произвеждат в специално имунни органи. Основните органи на имунитета са тимусът и костният мозък. В тимуса узряват Т-лимфоцитите, които унищожават чуждите вещества, чуждите или видоизменени клетки и вируси. В костния мозък узряват B-лимфоцитите, които действат върху чуждите вещества с помощта на антитела (дистанционно). За всяко чуждо вещество се изработват отделни антитела.

Друг вид клетки на имунната система са макрофагите, които смилат чуждите вещества. Към имунната система се отнасят и далакът, лимфната система и лимфните възли, кръвта, лимфата, лимфоидната тъкан. Всички те, както и клетките на имунната система (Т и В-лимфоцити и макрофагите) работят съвместно за осигуряване на по-добра защита на организма.

Какво кара имунната система да работи добре и какви са причините за нейното отслабване?

На първо място имунната ни система се управлява от съзнанието ни – от това какви мисли и емоции изпитваме. Например, мислите страхове отслабват имунитета ни. А страхът да не се разболеете буквално привлича болестта. Други негативни емоции, които влияят върху имунната система, са обида, гняв, злоба, недоволство, тъга, отмъстителност и др. Агресивните мисли и емоции създават хранителна среда за микробите. Затова ако се отървете от неекологичните си модели на поведение, ще повишите имунитета си.

Позитивни мисли и емоции са необходими за силна имунна система. Изследванията показват, че оптимистите в повечето случаи живеят по-дълго, по-щастливи и здрави са. Една от ключовите причини е, че позитивните състояния подсилват имунната ни система. Активният избор на нашите вярвания и практикуването на техники за визуализция също оказват стимулиращо въздействие върху имунитета.

Друг фактор, който потиска работата на имунната система, са стресовите ситуации, особено силните или често повтарящи се. Стресът е напрежението в съзнанието на човека, възникващо под влияние на някакво впечатление, емоции, външно въздействие. Въпреки че на пръв поглед то идва отвън, всъщност стресът, който изживяваме, е нашата реакция спрямо предизвикателствата в живота – реални или въображаеми. Стресът в минимални количества е полезен и ни мотивира да действаме и постигаме целите си. Но ако го оставим напълно да ни завладее, тогава и физиологията ни отговаря по специфичен начин – сърцебиенето се ускорява, зениците се разширяват, мускулите се стягат, освобождава се адреналин в кръвта, храносмилателният процес спира, кръвното налягане се покачва и имунната система се потиска. Това е т.нар. реакция “бий се или бягай”, която е била адекватна за нашите древни предци, които е трябвало да оцеляват сред дивите животни. Днес ние продължаваме да реагираме по същия начин на дадени събития и ситуации, когато не сме подложени на физическа заплаха. Тъй като подсъзнанието не прави разлика между реално и въображаемо, то задейства описаната по-горе реакция на тялото ни. Това поставя в ненужно напрежение имунната система и води до нейното потискане.

В днешния динамичен свят наистина срещаме много предизвикателства в ежедневието си. Но изборът как да ги интерпретираме и реагираме на тях е изцяло наш.

За щастие, тези два негативни фактора могат да бъдат трансформирани в позитивни с помощта на НЛП (невро-лингвистично  програмиране). Промяната на мисловните модели и емоционални реакции може да бъде постигната бързо и ефективно. Преодоляването на негативните ментални и поведенчески модели ще донесе повече щастие в живота Ви, здраве, възможности за избор и успехи.

Още няколко причини, водещи до имунодефицит:
  • прекомерно хранене с излишък, а също така несвойствено хранене за човешкия организъм, водещо до зашлаковане на съединителната тъкан на организма и възникване на дефицит на биологично активни вещества – витамини, минерали и др.
  • широка употреба на хормонални препарати и антибиотици, чрез които съвременната медицина се опитва да замени имунната система. Вместо това, те потискат естествената реакция на организма.
  • широко използване на различни химични вещества (притежаващи имунопотискащи свойства), замърсяващи околната среда на човека.
  • геопатогенни и технопатогенни зони (повече информация какво представляват и как да ги неутрализирате можете да намерите тук).

От всичко казано дотук, не забравяйте, че Вашите мисли и емоционални реакции имат пряко въздействие върху имунната Ви система. Добрата новина е, че Вие можете да ги контролирате.

Ако имате нужда от помощ, за да промените менталните си подсъзнателни убеждения и поведенчески модели, можете да се свържете с мен и да си запишете час за консултация.