Защо е добре да си поставяме цели

Цели
Снимка: https://greatist.com

Човекът без цели е като хартиено корабче, подмятано от вълните в морето, като перце, носено от вятъра в различни посоки. Животът на хората без цели е обусловен от външните условия, обстоятелства и хора. Затова каквото и да е случи, те считат, че вината и причината идват отвън. Тези хора са податливи на чужди внушения и лесно стават жертва на манипулации.

Човекът с цели задава посока на живота си, знае какво иска да постигне и къде да отиде. Целите ни движат напред в нашето развитие, карат ни да излизаме от зоната си на комфорт и да израстваме. Когато имаме цел, ние ангажираме подсъзнанието и съзнанието си с нея. В противен случай подсъзнанието е склонно да се поддаде на външни внушения, да допусне негативни мисли – за болести, финансови проблеми, различни страхове и т.н., които след време ще се реализират и във физически план. Фокусирайки мислите си върху позитивни цели, човек насочва енергията си към тях и започва да управлява живота си.

Хората, които нямат свои цели, работят за постигането на чужди цели. “Принудени” са всеки ден да отдават времето и енергията си на работодатели и институции, в които работят. Или да подражават и да се правят на някой друг, преследвайки отново чужди цели. Причината за това е, че не чуват вътрешния си глас и повика на душата си, която знае кое е най-добро за нас.  

Защо някои хора нямат цели?

Едната от причините е, че те не знаят какво искат. Обикновено хората са много уверени относно онова, което не искат. Но за тяхна изненада, те ще привлекат в живота си точно това, което не искат, ако мислите им са насочени към него. Затова е добре да изясним какво искаме да привлечем в живота и да насочим енергията си към него. Ако Ви е трудно да го измислите, значи все още не сте открили себе си и не знаете защо сте тук на Земята. Необходимо е  също така да разширите съзнанието и мирогледа си, да започнете да учите и опитвате нови неща.

Друга причина за липсата на цели и мотивация, е това, че се намирате в енергиен недостиг. Дори и да имате някакви желания, все не намирате сили да ги реализирате. За да се материализира дадена цел във физическия свят, е необходима много енергия. Трябва да се предприемат и конкретни действия, а това също изисква енергия.

Други хора се страхуват от провал и затова никога не правят първата крачка към своите мечти. Единственото, което те знаят със сигурност е, че “това няма да стане”, “не съм достатъчно добър/умен, за да го постигна”, “няма смисъл да опитвам” и т.н. Попадайки в капана на негативното самопрограмиране, ние ограничаваме самите себе си и не допускаме хубавите неща да се случат и навлязат в живота ни.  

Работа с цели
Снимка: http://www.itsfrontporch.com
Каква е разликата между желание и цел?

Много хора имат мечти и желания, но повечето от тях остават на това ниво. Те сякаш искат с магическа пръчица да се изпълни желанието им, без да положат усилия. Или седемте джуджета да свършат работата вместо тях. Тук идва моментът, в който трябва да Ви разочаровам, тъй като нещата не могат да се случат от само себе си. Все още са малцина тези, които имат дарбата да материализират предмети, явления и т.н., само със силата на мисълта си. 

Желанието само по себе си не води до реализация. Необходимо е да имате намерение, което е решимостта да имате и да действате. Намерението е това, което превръща мечтите и желанията в цели. В противен случай можете по цял ден да лежите и мечтаете, но това няма да доведе до сбъдването им. Визуализацията е важна част от процеса на работа с цели, но не по-малко важно е всеки ден да осъществявате действия, които Ви доближават до целта. Процесът на движение към целта развива у Вас нови качества и способности, кара Ви да излизате от собствените си ограничения и да разширявате съзнанието си.

Парадокс е, че това, което желаете най-силно и за което мислите постоянно, сякаш все повече се отдалечава от Вас. Защо това е така? Защото мислите за него като за нещо бъдещо. Затова трябва да го трансформирате в намерение – да знаете, че ще се реализира и дори да усещате, че то вече присъства в живота Ви. Когато искате нещо да влезе във Вашия свят бързо и на всяка цена, Вие всъщност го спирате с нетърпението си, което е форма на съпротива. Успокоявайки емоциите и намалявайки важността на желанията, създайте намерения и бъдете уверени, че Вашите цели ще се осъществят.

Преди да започнете да работите за реализацията на целите, е необходимо да се направи проверка – дали това е Вашата цел, екологична ли е, с какви ресурси разполагате за постигането ѝ и т.н. Следва изготвянето на стратегия и много работа. Важна съставна част от процеса е и наличието на мотивация за действие.

Ако имате нужда от помощ при работа с цели или Ви липсва мотивация, можете да се свържете с мен на телефон 0889 661 602 и да запишете час за консултация. Ще Ви дам ценни насоки и съвети, които ще направят процеса приятен и ефективен.

Поставянето на цели и тяхната реализация укрепват нашата увереност, че сме творци на собствения си живот и винаги можем да го подобрим, стига да искаме. Когато човек има желание да прави постижения, той поема по пътя на развитието и усъвършенстването. А ако нашите стремежи и действия  водят до подобряване живота на другите хора, тогава Вселената щедро ще ни се отблагодари.