Как да вземаме добри решения

Вземане решение
Снимка: http://exploringthemind.com

Замисляли ли сте се някога как вземате решения? Дали е импулсивно или ви е необходимо време, за да обмислите добре ситуацията и всички възможности? А може би търсите съвета на приятели, роднини или компетентни лица?

Начини на вземане на решения според характера на човека

Всеки ден е изпълнен с нови възможности и ние сме изправени пред множество избори. Някои хора правят своите избори емоционално. Те са по-спонтанни и вземат решения бързо, на базата на емоцията. Други са по-рационални и им трябва време, за да анализират и стигнат до “правилно” умозаключение.

Има ли по-правилен вариант?

Не. И двата варианта си имат своите плюсове и минуси. Ако вземам решение под въздействието на емоция, трябва първо да се запитаме каква е тази емоция, дали е продуктивно състоянието ни. Ако е позитивна и сме чули вътрешния си глас, значи сме на прав път. Но ако нашето състояние е негативно, то вероятността да вземем лошо решение, е голяма. Тогава е добре да включим малко рационалната си страна, за да премислим различните варианти и преценим последствията. Например, някои хора вземат решения под влиянието на страха и тези решения може да се окажат неуместни в дългосрочен план. Други решават да направят нещо, подтикнати от нуждата, защото нямат друг избор. Друг избор и възможности винаги има, въпросът е дали ги виждаме.

Ако рационалността взема превес, когато вземаме решения, също има опасност да сгрешим. Нашият ум може да ни подведе, тъй като той е “късоглед”, няма пряка връзка с информационното поле, където се намират всички възможни сценарии. Докато нашето подсъзнание има достъп до това поле – то знае кое решение е най-добро за нас. Въпросът е, че ние не познаваме езика на подсъзнанието си, не го чуваме, тъй като е заглушен от гръмогласния говор на ума.  

Колебанието и съмненията също са пречка при вземането на добри решения. Когато се колебаем дълго време, ние губим енергия. Освен това, ако се съмняваме дали нещо ще се получи, вероятността да го постигнем намалява. Защото каквото излъчваме, това и получаваме. Излъчвайки съмнение, ние ще получим още повече съмнение.

Как да вземаме добри решения?

Изключително важно е, когато вземаме решение да сме в добро състояние, т.е. да се чувстваме добре. Кога се чувстваме добре? Когато имаме положителна нагласа и мисли, ние изпитваме позитивни емоции. Ако лоши мисли се въртят в главата Ви или си казвате негативни неща, е добре да спрете за момент и да промените тяхната посока.

С това как бързо да промените негативното си състояние и настроение в позитивно и да прогоните лошите мисли се занимава НЛП (невро-лингвистично програмиране). Случвало ли Ви се е да отивате на важна среща, но да не се чувствате добре? С НЛП можете буквално за секунди да се трансформирате това непродуктивно състояние в продуктивно. Също така има НЛП технология за разпознаване кои Ваши решения спадат към добрите и кои към лошите, защото във вътрешните ни представи има разлика между тях.

При вземането на решение ние си представяме някакви неща, картини, дори понякога създаваме филм в съзнанието си. Този филм не трябва да е твърде дълъг, нито твърде кратък. Ако е твърде дълъг, вземането на решение се затруднява от свръханализирането. Появяват се колебанието и съмнението.

Ако е твърде кратък, има вероятност човек да вземе лошо решение, защото не е обмислил достатъчно добре последствията. Например, ако искате да отслабнете, но много Ви се яде торта, ще трябва да решите дали да изядете парчето. Ако спрете филма до момента, в който ядете парчето и се чувствате добре, решението ще наклони към това наистина да го изядете.

А какво ще стане, ако удължите филма, който прожектирате в главата си? Може би ще осъзнаете, че тортата ще Ви накара да се почувствате добре само за няколко минути. А ще се чувствате ли добре след това? Или ще Ви нападнат негативни мисли по отношение на себе си и вина за това, че сте нарушили диетата? Пробвайте и ще разберете.

Другите помагат ли ни при вземането на решения?

Нашите приятели и близки по-скоро могат да ни дадат насока и пример от техния опит, но това не означава, че съветът ще проработи и в нашия случай. Всеки привлича ситуации, хора, събития спрямо своите мисли и поведение – важен е контекстът. Кое е най-добро за нас знаем единствено ние, и то ако се вслушаме във вътрешния си глас.

Съществува технология, с помощта на която можем да развием горните си три чакри – гърлена, трето око и коронна. Активирайки тези центрове, ние разширяваме способността си да вземаме правилни решения и да чуваме вътрешния си глас. Интуицията ни се засилва и ни води по оптималния път към успеха.

Ако проявявате интерес към тази технология или искате да се научите да вземате добри решения с помощта на НЛП (невро-лингвистично програмиране), можете да се свържете с мен на телефон 0889 661  602 или да зададете своите въпроси тук.