Как да се справим с лошите спомени и емоционални травми

Лоши спомени-емоционални травми

Всеки е преживявал неприятни ситуации, които иска да забрави и да не оказват повече влияние върху настоящия му живот. За съжаление не всеки път успяваме да се справим с това. Спомняйки си тези преживявания, сякаш сме там, ние изживяваме отново и отново спомена, което поражда същите емоции, които сме изпитвали тогава. Подсъзнанието не прави разлика между реално и въображаемо, то приема всичко буквално. Затова, мислейки отново за лошите спомени, ние не се чувстваме добре и ни връхлита цялата гама от емоции от миналото.

Какво прави един спомен лош?

Ако за някои едно преживяване е добро, то за други същото преживяване може да се окаже негативно. Системата ни от вярвания, нашият мироглед и ценности определят как ще квалифицираме дадена ситуация. Един от начините да се справим с лошите спомени е да променим отношението си към тях. Всичко, което ни се случва, ни носи някакъв урок, от който можем да извлечем поука. Когато погледнем на едно привидно негативно изживяване по нов, позитивен начин, ние научаваме урока и извличаме най-доброто от ситуацията, което би ни било от полза и в бъдеще.

Това как възприемаме даден спомен, определя и какво ще бъде неговото въздействие върху нас. Когато картините, които прожектираме в съзнанието си, са големи, действието на спомена ще бъде по-силно. НЛП (нервно-лингвистично програмиране) предлага решение на проблема – смалете картините, направете ги черно-бели и ги изтласкайте надалеч.

Лошите спомени ни задържат в миналото.

В състояние са да управляват поведението и емоциите ни. Превъртайки отново и отново негативните преживявания, ние ги храним с нашата енергия, която бихме могли да използваме в настоящето за създаване на хубави спомени. Така ние се оказваме хванати в капана на миналото, а това задържа развитието ни.

Понякога е възможно човек да използва минали преживявания, носещи му болка, като оправдание да не прави нещо в настоящето или да избягва определени ситуации или хора. Това води до самозалъгване и отказ да се види реалната ситуация, но също е и страх от новото, непознатото. Някои хора предпочитат да останат в миналото, колкото и болезнено да е, защото то им е познато.

Придържайки се към старото, спирате хубавите нови неща да ви се случат и да навлязат в живота ви. Искате ли да получите свобода от ограничаващите Ви спомени и от болката? Искате ли да спрете да наказвате себе си, изживявайки отново стари травми? Обадете се на телефон 0889 66 16 02 и запишете час за консултация.

Вашето щастливо бъдеще зависи от това какви избори правите днес!