Можем ли да се освободим от лошите навици и да изградим позитивни

Навици
Снимка: /ww2.kqed.org

В живота си усвояваме както позитивни навици, които ни помагат, така и негативни, които ни пречат и задържат развитието ни. Затова е добре човек да се освобождава от лошите навици, за да може да направи място за нови конструктивни неща в живота си.

Какво представляват навиците?

Навикът е поведение, което се повтаря периодично, като то може да е неосъзнато за човека, който го извършва. Навикът обикновено се провокира от даден стимул и е негов отговор.

Още от малки започваме да изграждаме навици под въздействието на нашите родители, които ни учат кое е “правилно” и кое не. Също така ние несъзнателно подражаваме на тяхното поведение. След това, отивайки в училище, ние сме принудени да спазваме определени правила, които също се превръщат в навици. Така постепенно човек натрупва определени автоматизирани модели на поведение и реакция, които правят живота му по-лесен или труден.

Как се изгражда нов навик?

За създаване на нов навик са необходими минимум 21 дни, което е времето, необходимо за изграждане на нови невронни пътеки в мозъка ни. Тези пътеки се състоят от неврони, които свързват и изпращат сигнали и информация на други участъци на мозъка или нервната система. Колкото по-често се активира дадена невронна пътека, толкова повече свързаното с нея поведение се затвърждава. С течение на времето това поведение или реакция се автоматизира, т.е. започва да се извършва несъзнателно.

Позитивните навици са полезни за нас и улесняват нашия живот. Такива са спазването на лична хигиена, здравословно хранене в умерени количества, правенето на физически упражнения, качване по стълбите, вместо с асансьора и т.н.

Негативните навици могат да бъдат както дейности, така и мисловни процеси и емоционални реакции в отговор на стимул, идващ от човек или ситуация. Те отнемат от нашата енергия и време, които може да вложим в създаване на позитивни неща. Лоши навици са преяждане, пушене, прекомерно пиене на алкохол, гризане на ноктите, хранене с вредни храни, отлагане, прекомерно харчене на пари, прекаляване с интернет, фокус винаги върху лошото, а не върху позитивното и др.

Съществуват няколко стъпки, по които се изменя един навик, независимо дали е лош или добър. Първоначално не знаем, че имаме проблем или че ни липсва някакво умение или компетентност – това е първият етап. След това този проблем вече е осъзнат. Третата стъпка е свързана с процеса на учене и при четвъртата вече извършваме новото умение автоматично, без да се замисляме, т.е. усвоили сме го на подсъзнателно ниво.

Като пример може да се даде карането на кола. Първо човек може да не осъзнава, че му липсва тази компетентност, ако не му се е налагало да шофира. След време човек може да осъзнае, че му липсва това умение и се записва на шофьорски курс. Първоначално обучаемият мисли за всичко, което трябва да направи, докато шофира. След като многократно се е упражнявал, той вече е усвоил умението на подсъзнателно ниво и е способен да извърша едновременно и други дейности. Т.е. вече не се замисля за всяка отделна стъпка – компетентностите му са станали автоматизирани.

Свобода навици
Снимка: http://blog.mandalayarchdiocese.org
Как да се освободим от лошите навици?
  1. Първото нещо, което трябва да направим, е да осъзнаем, че имаме лош навик.
  2. След това са необходими силно желание и решимост за неговата промяна.
  3. Изключително важно е да си зададем въпроса каква е позитивната функция на този навик?
  4. След като сме наясно с това, идва моментът да създадем нови начини за постигане на тази функция, които обаче да са позитивни. Или с други думи – да си създадем нови полезни навици на мястото на стария, който постепенно ще отпадне. По този начин давате повече възможности за избор на подсъзнанието си, а то винаги избира най-добрия начин да реализира намерението.

Грешка е да започнем да се борим с лошите навици със силата на волята. Така само ще провокираме вътрешната си съпротива и може да се почувстваме по-зле, но не и да постигнем желания резултат. Съпротивата винаги ражда съпротива. Само си помислете колко пъти сте си казвали, че от понеделник започвате диета или спирате цигарите? А след това изпълнихте ли обещанието си?

Ако даден навик се поддържа дълго време, е възможно той да се превърне в зависимост. Тук вече измъкването от капана, в който човекът доброволно се е вкарал, става по-трудно и малцина успяват да се справят сами. В повечето случаи е необходима както външна помощ и подкрепа, така и осъзнаване и решимост да се направи промяната от страна на потърпевшия. Разбира се, последното не винаги е лесно. Само желанието за промяна не е достатъчно. Необходимо е извършването и на съответните действия.

Ако Ви е трудно да започнете промяната, можете да си казвате следното положително утвърждение:

Готов/а съм да се променям и да се разделя със старите негативни навици. С лекота се освобождавам от лошите навици и създавам нови позитивни навици. Аз съм свободен/свободна и щастлив/а.

Силна технология за трансформиране на лошите навици и създаването на позитивни предлага НЛП (нервно-лингвистично програмиране). Чрез препрограмиране на реакцията спрямо стимула, създаването на нови стратегии на поведение и затвърждаването на новите невронни пътеки, промяната става възможна и приятна.

Запишете си час за консултация, като се обадите на телефон 0889 661 602 или попълните формата за контакт. Освободете се от старите навици и изградете живот, изпълнен с щастие, успехи и удовлетворение!