НЛП терапия при натрапливи мисли и действия

Натрапливи мисли
Снимка: http://inclaritas.com

Ако едни и същи натрапливи мисли Ви преследват непрекъснато или извършвате определени действия по няколко пъти, значи сте попаднали в капана на т.нар. обсесивно-компулсивно разстройство.

Обсесиите са натрапливи мисли, идеи, представи, които се повтарят и предизвикват тревожност и страхове. Компулсиите са повтарящи се целенасочени действия, които се извършват, за да намалят безпокойството.

От казаното дотук следва, че натрапливите мисли създават тревожност, която се овладява или намалява чрез повтарящи се действия или ритуали. Човек се оказва затворен в омагьосан кръг, от който не може  да се измъкне. Получава се така, че мислите му го контролират против волята му и той е безсилен да се справи с проблема.

Сред често срещаните натрапливи мисли са страх от заразяване и замърсяване, страх от загуба на контрол и причиняване на вреда; притеснение да не забравиш нещо; страх да не загубиш дадена вещ; религиозни обсесии, различни суеверия и др.

Компулсиите могат да бъдат често миене на ръцете или къпане; прекалено чистене на дома; проверяване дали е заключена вратата при излизане, включващо нейното отключване и заключване определен брой пъти; повтаряне на ежедневни дейности; перфекционизъм; подреждане на нещата по определен начин; повтаряне на някои движения на тялото (мигане, потупване); изкачване на стълбите винаги завършвайки на един и същ  крак; стъпване по плочки по точно определен начин и др.

Всички тези ритуали имат за цел да намалят безпокойството, породено от натрапливи мисли. Обсесиите и компулсиите отнемат много време и енергия и пречат на човека да извършва ежедневните си дейности, възпрепятстват нормалното общуване както в  работата, така и в семейството. Въпреки това, страдащият се чувства принуден да прави това, което го успокоява. Традиционното лечение е с медикаменти, които обаче потискат само временно състоянието и в момента, в който лекарствата бъдат спрени, то се завръща.

НЛП (невро-лингвистично програмиране) има друг подход към лечението, който е по-ефективен. Първата стъпка е човек да разпознае състоянието и да осъзнае, че има проблем. Повечето засегнати хора са наясно, че тези мисли и действия им пречат и съответно започват борба с тях, опитват се със силата на волята да ги премахнат. Този подход води до неуспех. Необходимо е да се потърсят причините за това състояние, непродуктивните стратегии да се заменят с нови начини на мислене и поведение.

При обсесивно-компулсивното разстройство има наличие на вътрешен подсъзнателен конфликт. Съществуват две части от личността, които е необходимо да бъдат интегрирани, за да се постигне изцеление.

Ако страдате от натрапливи мисли или действия и искате да се освободите от тях, си запишете час за консултация като се обадите на телефон 0889 661 602 или попълните формата за контакт.

Върнете свободата и щастието в живота си!