Освобождаване от страхове и фобии

Страхове-фобии
Снимка: http://www.businessinsider.com

Съществува умерен страх (до около 20%), който е здравословен и полезен. Това е страхът, който ни предпазва да не се изгорим, убодем, да не паднем от високо, да бъдем внимателни, като пресичаме, шофираме и т.н. Но ако в някакъв момент започнем да се страхуваме от неща, които не крият реална опасност, можем да превърнем живота си в поредица от неприятни преживявания както са нас, така и за близките ни.

Каква е разликата между страхове и фобии?

Според д-р Ричард Бандлър (създател на НЛП съвместно с Джон Гриндер) за фобии говорим, когато видите нещо и незабавно сте обзети от страх. Например виждате змия или паяк и внезапно изпитвате страх.

Тревогата е по-бавно, постепенно натрупване на страх, при което хората създават определени картини в съзнанието си. Именно тези негативни картини са причина да отпечатат страха в подсъзнанието си. Това може да бъде например страх от сценична изява. Ако човек си представя живо и детайлно как бърка, забравя и се проваля по време на очакваното събитие, много е вероятно всичко това да се случи наистина, ако преди това е натрупал страхове и се е програмирал негативно.

Голяма част от нашите страхове са въображаеми.

Много често реагираме емоционално на собствените си мисловни картини, които съществуват единствено във въображението ни. Склонни сме да създаваме негативни представи за онова, което може би съществува около нас и което може да се случи. След това реагираме на тези мисловни картини, сякаш те наистина съществуват. Нашата нервна система не различава реалността от онова, което живо си представяме.

Как може да се освободим от страхове и фобии?

За щастие вече съществуват начини за бързо и ефективно лечение на страхове и фобии с помощта на НЛП (невро-лингвистично програмиране). Мозъкът работи бързо – човек с фобия за секунди се научава да се страхува от дадено нещо. По същия начин може да се използва тази способност на мозъка, за да се препрограмира подсъзнанието и човек да не реагира по същия начин на дразнителя.

Един от начините да прогоните страховете си е като използвате смеха. Когато се смеем, в тялото ни се отделят ендорфини (т.нар. “хормони на щастието”) и по този начин се променя нашата нагласа и реакция. Колкото повече се смеем на това, от което се страхуваме, толкова повече ендорфини навлизат в тялото ни и така отношението ни към причинителя на страха се променя.

НЛП терапия
Снимка: https://www.pinterest.com
Как да използваме смеха, за да намалим страховете си?
  1. Припомнете си някой път, когато сте се смели до прималяване и не сте могли да спрете. Припомнете си цялостното усещане – какво сте мислили, какво сте чували и как точно сте се чувствали.
  2. Започнете да се усмихвате и го правете, докато се разсмеете продължително.
  3. Докато се смеете, започнете да мислите за това, от което се страхувате и обърнете внимание как докато му се надсмивате, то започва да се променя в съзнанието Ви.

Като изпълните това няколко пъти, ще забележите, че начинът, по който възприемате това, от което се страхувате, се е променил.

Не забравяйте, че Вашите мисловни картини и вътрешен диалог причиняват фобиите и страховете. Затова е добре да се научим да контролираме вътрешните си представи и да не се поддаваме на разрушителни емоции като страха.

Ако имате нужда от професионална помощ за справяне с фобии или страхове, си запишете час за консултация или се свържете с мен на телефон 0889 661 602.