Паразити – признаци за наличието им и как да се справим с тях

Паразити
Снимка: http://www.atacrossroads.net

Знаете ли, че в човешкото тяло има 10 пъти повече бактерии, отколкото са неговите клетки? Или с други думи, ако тялото ни е изградено от около 10 трилиона клетки, в него се съдържат 10 пъти повече бактерии. За някои това може да прозвучи стряскащо. Добрата новина е, че част от тях са полезни за човешкия организъм. Но има и такива, които са вредни и дори опасни за човека.

Що е то паразит?

Наименованието идва от гръцката дума parasitos, означаващо храненик. Паразитите са същества, които се хранят за сметка на живите организми от растителен или животински вид и временно или постоянно пребивават върху тях или в тях. Между човека и паразита съществуват двупосочни отношения. От една страна, човекът е нужен на паразита, за да може той да живее. От друга, паразитът също е нужен на човешкия организъм, за да поддържа неговия имунитет на достатъчно високо ниво. И това е нормалното, естествено състояние на живота. То става неестествено, само когато равновесието между имунитета и паразитите се нарушава. Тогава възникват различни заболявания.

Как да разберем дали имаме паразити в организма?

Някои признаци на външния вид могат да подскажат за наличието на паразити. Това са различни пъпки, черни точки, себорея, грубост на кожата, различни петна, цепнатини по петите, разслояване и чупливост на ноктите и др. Едни от най-ярките признаци на паразитните инфекции се следните:

 • Алергия
 • Лоша кожа – чревните паразити могат да причинят копривна треска, обриви, екзема и други кожни реакции.
 • Анемия – някои видове чревни глисти се всмукват в червата и изсмукват хранителните вещества от организма. Това може да предизвика голяма загуба на кръв, което води до недостиг на желязо.
 • Запек
 • Диария
 • Газове и подуване – редица паразити живеят в горния отдел на тънките черва, където възпалението, предизвикано от тях, води до подуване и газове.
 • Болки в ставите и мускулите – паразитите могат да се придвижват в организма на човека, за да се настанят в най-удобните за техния живот места. Такива места са ставната течност и мускулите.
 • Нервозност – отпадъците от обмяната на веществата и токсичните вещества на паразитите могат да дразнят централната нервна система. Безпокойството и нервността могат да бъдат резултат от системното заразяване с паразити.
 • Нарушения на съня – честите събуждания през нощта, особено между 2 и 3 часа, също могат да бъдат резултат от опита на организма да се избави от токсичните вещества чрез черния дроб. Също така сънят може да бъде нарушен от нощно излизане на някои паразити.
 • Хронична умора – нейни симптоми са слабост, оплаквания от грипоподобни симптоми, апатия, депресия, загуба на концентрация и лоша памет. Тези физически, умствени и емоционални симптоми могат да бъдат предизвикани от паразити, които създават анемия, интоксикация,  недостиг на хранителни вещества в организма поради лошото всмукване на белтъчините, въглехидратите, мазнините и особено на витамините А и B12.
 • Имунни нарушения – паразитите отслабват имунната система, понижавайки отделянето на имуноглобин А.

Други признаци, сигнализиращи за наличието на паразити в организма, са увеличаване на теглото, прекомерно чувство на глад, загуба на тегло, лош вкус и мирис на устата, астма, диабет, епилепсия, мигрена, сърдечни заболявания и рак.

Как да се избавим от паразитите?

Съществуват различни средства и методи, които помагат в борбата с опасните нашественици. Това са антипаразитни билки, гладуване, уринотерапия, лечение с кислородна и сребърна вода, биорезонансна честотна терапия. Лечението на паразитите задължително трябва да е съпроводено и с прочистване на организма по органи и системи, както и с усилване на имунитета.